Uppdaterad: Dagens träningspass

Några av morgonens träningspass för Bounty:
1. Att springa ifatt och gripa/ta belöning
2. Attityd och fokus i baklängesgång. 3. Värde av position, stående bredvid mig med kontakt
4. Frivillig läggande och hålla position.

Dagens träningspass för mig:
1. Träna på hantering av- och placering av belöningar
2. Använda lek och lekpauser

Jag lär Bounty att komma in till min sida när jag går baklänges. Det jag först belönar är att han har fokus i rörelse mot mig och jag låter honom jaga ifatt belöningen. Jag jobbar själv med att ha belöningen i höger hand när det är vänster sida som vi arbetar med, och det som jag har som mål i egen träning är att belöningen kommer bakom ryggen och presenteras med vänster hand i belöningsplacering. Det gäller också att ha lekbelöning för att få fram attityden jag vill ha. När jag har fokus, attityd och genom belöningsplaceringen fått Bounty närmre vid min sida så kan jag arbeta med att få honom bättre i position och att hålla den.

Jag jobbar även med att ha honom stående bredvid mig, belöna fokus (kontakt) och snart kan jag lägga till fri-signal. Här kommer även belöningen bakom ryggen, men jag håller även fram min högra hand med godbitar, tar dom en och en med vänstra handen och presentera/ger bitarna i belöningsplaceringen. Här jobbar jag med att han inte kan dra sig mot belöningen även om den är synlig. Skönt med bra självkontroll och mera fokus på att verkligen hålla positionen. Bounty förstod detta snabbt tack vare förberedande övningar. När värdet för position är på rätt ställe så är det klarare för hunden vad vi önskar.

Vi jobbar med att hålla position i läggande och det blir bara bättre. Lägger gradvis till flera störningar. Viktigt att parallellt jobba med värdet att vänta på fri-signal. Frisignalen är inte en hopp och leksignal, utan berättar för hunden att den skall ändra ställning och fortsätta ha fokus, för ny repetition eller ny signal.

Här är länkar som kan hjälper för att förstå baklängesgång och all snack om värdet/belöningsplacering. Jag började med baklänges gång redan 2007 men då alltid i front. Det är så gott då att tänka in bredvid också. Jag gillar Fannys tankar om detta så här är länkar till hennes artiklar i olika ämnen.

http://www.klickerklok.se/fotgaende-var-finns-vardet/

http://www.klickerklok.se/inlarning-av-fotgaende/

http://www.fannygott.com/heeling-wheres-the-value

http://www.fannygott.com/teaching-heel

http://www.fannygott.com/increasing-play-drive-in-your-dog

http://www.fannygott.com/improve-your-training

Annonser

4 reaktioner på ”Uppdaterad: Dagens träningspass

  • Det är grunden till flera hundsporter. Baklängesgång där hunden skall söka sig in till min vänstra sida eller högra, skall sedan när det ser bra ut, vändas om så att hunden håller sin position både i vänster- och högerhandling. Högerhandling kommer i avancerad rallylydnadsklass men jag lär min valp det redan från början. Tycker att det blir en bra liksidig träning. Att jag går baklänges i inlärningen beror på att jag ser hur rak kropp hunden har, jag kan belöna attityd (glad viftande svans), i svängar kan jag belöna hunden att den aktivt arbetar med sin bakdel. För en del hundar som har lätt att sätta sig när vi går sakta eller när de inte klarar snäva svängar, börjar hoppa när vi ökar farten, så upptäcker vi detta snabbt i och med att vi ser nästa hela kroppen. När vi går framläges ser vi nästan bara framdelen och ser inte vad hunden gör med bakdelen. Är man lydnadsfreak så betyder det mycket att hunden går rakt och det är inte alltid man har en träningskompis som kan gå bakom och säga till när vi går rakt. En till fördel med att lära hunden sidopositionen i baklängesgång är att hundens försök premieras och att vi går rakt upp och inte får den där krökta kroppen som vi får när vi skall kolla vart hunden är. Hunden och vi lär oss rätt rakhet från början.
   Så ja detta kan vi verkligen lära hunden i rallylydnad då hunden skall ha fokus i några minuter på en bana.

   Jag tränar även position (framlänges) där hunden sätter, lägger eller står framför mig och att jag belönar hunden för att hålla positionen medan jag går in bredvid och ställer mig bredvid dom i rätt position. Väl bredvid dom så fortsätter jag att belöna för att hålla positionen några sekunder och sedan ger jag dom en fri-signal och då får de röra sig ur position och då får de en lekstund med mig. Övningen gör jag både till höger och vänster om hunden. Jag upplever att många hundar vill av olika anledningar flytta sig när vi närmar oss och hunden skall då få känna att det är en bra sak som händer. Det svåraste för många är ju att få raka hundar när de skall lägga, ställa eller sätta hundarna. De vill gärna vrida ut rumpan, helst i högerhandling. Så den övningen är kanon för rallylydnaden. Utöver detta så är det kanon för övningar där vi skall gå runt hunden och den skall vara stilla i position.

   Så ja när jag skriver här så har jag både lydnaden och rallylydnaden i åtanke.

   Är det något ni undrar om så kommentera gärna så skall jag försöka svåra så gott jag kan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s